Resevna 2018

Svečanost na Resevni:
17. marec 2018
članek na sentjur.net )

Več podatkov

Več podatkov

Spoštovani tovarišice, spoštovani tovariši !

Lepo pozdravljeni na Resevni, na kraju junaškega boja 2. bataljona Kozjanskega odreda.

Kjub danes nam ne preveč naklonjenega vremena, si težko predstavljamo, kako je bilo tu pred 73 leti, ko je bila zima še hujša in snega ne samo za vzorec.

Na pragu pomladi, na pragu bližajočega se konca druge svetovne vojne, su tu premnogi padli za svobodo, za naš boljši jutri. Ponosni smo nanje, prizadevamo si, da spomin ne bi obledel, da njihove žrtve ne bi bile zaman.

 

Vsako leto se srečujemo tu podobnih misli in prepričanj: spoštujemo pogum, požrtvovalnost in žrtve osvobodilnega boja številnih, mnogo še zelo mladih, ki se niso sprijaznili z okupacijo, niso se sprijaznili s potujčevanjem, izselitvami, pregoni, koncentracijskimi taborišči, niti pmislili niso na sodelovanje z okupatorjem, niti pomislili niso na izdajo svojega naroda.

 

Boj naših partizanov je bil ob boku z zavezniki zmagovit in ves svet osvobojen nacizma in fašizma.

 

Postavljeni so bili temelji za nove, človeka vredne razmere; postavljeni so bili trdni temelji, na keterih je leta 1991 v vojni za Slovenijo nastala naša, samostojna država Slovenija.

 

Žal pa se srečujemo s prizadevanji prevrednotenja zgodovinskih dejstev s ciljem opravičiti neoprvičljivo: to je ... opravičevanje kolaboracije dela takratne ljubljanske politike in ob blagoslovu dela takratne ljubljanske cerkve . Tako je bilo po kapitulaciji Italije na pobudo predstavnikov slovenskih predvojnih političnih strank septembra 1943 ustanovljeno domobranstvo, oboroženo in plačevano s strani Nemcev.

V svojem programu so domobranci zapisali, da je ... navajam :

»naša ljubljena slovenska domovina bila s pomočjo angleške in ameriške plutokracije izročena boljševizmu ...

Da se to prepreči, je prišla k nam na povelje Führerja velikonemška vojna sila, ki nas bo ščitila. … S svojo močno borbeno silo je Nemčija edina trdnjava zoper boljševizem in kapitalizem.«

21.aprila 1944so po maši, ki jo je daroval ljubljanski škof , pred nemškim generalom podali najbolj sramotno prisego. Fotografije nasmejanih generala Rossenerja, nadškofa Rožmana in vodje domobrancev Leona Rupnika ne lažejo.

 

To omenjam, ker se vse prepogosto skuša pozabiti in zamegliti dejstva, kdo je bil kdo; kdo so osvoboditelje ter kdo so bili okupatorji, izdajalci. To omenjam, ker tega v šoli ne učijo, pa bi morali.

Tako, žal, obdobje druge svetovne vojne na naših tleh še ni prepuščeno zgodovini in zgodovinarjem. Zato mi nadaljujemo s prizadevanji za ohranjanje vrednot NOB: samozavest, hrabrost, tovarištvo, svobodoljubje in privrženost kulturnemu izročilu.

Zato tudi te slovesnosti povedo, da smo tu in da se ne damo.

 

Prosim za minuto molka v spomin na padle tukaj, pred 73 leti in na vse, ki so izgubili ževljenja v boju z okupatorjem.

Slava njihovemu spominu.

 

Resevna, 17. marec 2018                                                                                        Ivan Dvoršek                                                        PredsednikZdruženja borcev za vrednote NOB Šentjur

Mnenja in ocene

Zaenkrat še ni komentarjev strank.

Napiši mnenje

Resevna 2018

Resevna 2018

Svečanost na Resevni:
17. marec 2018
članek na sentjur.net )

Napiši mnenje